Безпека праці на хімічному підприємстві

579

Запитання

Які правила безпечної роботи з сильнодіючими отруйними речовинами?

Відповідь

image19

Як безпечно працювати в хімічних лабораторіях

Пропонуємо спиратися на позицію Держпраці, виокремлюючи основні вимоги безпеки під час роботи зі СДОР (сильнодіючими отруйними речовинами). Йдеться про такі правила:

  • застосування СДОР можливе лише в тих технологічних або хімічних процесах, в яких вони необхідні, а заміна їх неотруйними або менш отруйними речовинами неможлива;
  • працівники, яких прийняли на постійну роботу зі СДОР, обов'язково повинні пройти попередній медичний огляд (періодичний медогляд проходять щонайменше раз на пів року);
  • усіх залучених до робіт зі СДОР потрібно, забезпечити спецодягом, спецвзуттям та засобами індивідуального захисту (згідно з нормами).

Безпека праці на хімічному підприємстві Порядок дій у разі хімічної небезпеки

Крім того, про обережність потрібно пам'ятати і самим працівникам, які контактують з небезпечними речовинами.

Безпека праці на хімічному підприємстві Якщо СДОР або їх розчини потрапили на шкіру, потрібно негайно промити це місце знешкоджувальним складом (3-5% розчин кальцинованої соди) або хлорновапняним молоком, а лише потім промити шкіру у воді.

Також працівникам потрібно бути уважними і пам'ятати про правила прийому їжі після зняття спецодягу. Так, слід обмити руки знешкоджувальним розчином хлораміну або хлорновапняним молоком (1 частина хлорного вапна на 10 частин води), або ж 0,5%-ним розчином марганцевокислого калію, а потім — вимити обличчя та руки водою з милом і прополоскати рот.

Джерело: Північно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Класифікація шкідливих і важких умов праці

Як здійснюють оцінку умов праці на робочих місцях, які бувають ступені шкідливих умов праці, якими нормативними документами затверджено переліки робіт зі шкідливими і важкими умовами праці — далі у статті
87848

Безпека праці при звалюванні дерев

Під час звалювання дерев дуже важливо дотримуватися визначеної у законодавстві послідовності дій. Про те, як безпечно організувати роботи з видалення дерев і які нормативні документи визначають ці вимоги — далі у статті.
3969

Охорона праці під час вантажно-розвантажувальних робіт

Як забезпечується охорона праці під час безпечного виконання вантажно-розвантажувальних робіт на підприємстві? Дізнайтеся, як розробити й затвердити відповідну організаційно-технологічну документацію, яких вимог законодавства дотримуватися.
27567