Обстеження прийнятих в експлуатацію об’єктів будівництва відбуватиметься по-новому

Уряд затвердив низку змін до відповідного нормативного документа

Порядок обстеження прийнятих в експлуатацію об’єктів будівництва відбуватиметься по-новому

Кабінет Міністрів України оновив Порядок проведення обстеження прийнятих в експлуатацію об’єктів будівництва. Відповідну постанову від 28 квітня опубліковано на урядовому порталі.

Орієнтовний строк експлуатації будівель і споруд

Цей нормативний документ забезпечує відкритий доступ до інформації, що міститься у паспорті об’єкта будівництва для всіх зацікавлених сторін. Йдеться як про органи державної влади, що здійснюють функції контролю та нагляду в визначеній сфері, так і про органи місцевого самоврядування та громадян. Зокрема, можна буде дізнатися про фактичний технічний стан будівель та споруд, терміни їх планових обстежень (не рідше одного разу на десять років), а також рекомендації експертів щодо необхідних заходів для забезпечення надійності й безпеки об’єктів.

Порядок обстеження прийнятих в експлуатацію об’єктів будівництва відбуватиметься по-новому Як скласти інструкцію з охорони праці для робітників з обслуговування будівель

Паспорт об’єкта будівництва, складений за результатами обстеження, буде виготовлятися за допомогою Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва. Він складатиметься для всіх об’єктів класу наслідків СС2 та СС3 (середні та значні наслідки за рівнем можливої небезпеки для здоров’я і життя людей у зв’язку з припиненням експлуатації або з втратою цілісності). Таким чином, йдеться, зокрема, про заклади освіти, культури, спорту, медичного і оздоровчого призначення, адміністративні будівлі, об’єкти інженерної, транспортної інфраструктури та енергетики, а також багатоквартирні житлові будинки незалежно від класу наслідків.

Порядок обстеження прийнятих в експлуатацію об’єктів будівництва відбуватиметься по-новому Все про кваліфікаційні вимоги до інженера з охорони праці на будівництві

Також оновлений Порядок передбачає, що виконання робіт з обстеження та паспортизації здійснюватимуть лише виконавці, що пройшли атестацію та мають відповідну кваліфікацію. Вони можуть здійснювати свою діяльність або самостійно, або ж як працівники відповідних підприємств та установ. Знайти інформацію про виконавців також можна буде у Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва — у Реєстрі будівельної діяльності.

Крім того, Кабмін ухвалив та оприлюднив постанову «Про затвердження переліку категорій будівельної продукції», що визначає категорії будівельної продукції, щодо якої можуть розроблятися національні документи з визначення прийнятності (в разі відсутності відповідних європейських документів щодо зазначеної категорії продукції) та надаватися висновки про технічну прийнятність.

У Міністерстві розвитку громад та територій зауважили, що цей урядовий акт спрямований на гармонізацію з європейськими умовами розміщення будівельної продукції на національному ринку.

Джерело: Міністерство розвитку громад та територій

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як запобігти отруєнню пестицидами

Якщо не дотримуватися певних вимог при роботі з пестицидами, отруєння ними неминуче. Пестициди можуть потрапляти в організм людини не тільки через дихальні шляхи, а й через шкіру, слизові оболонки очей, через травний канал. Як запобігти отруєнню пестицидами — розповідає експерт
2976

Експлуатуємо атракціонну техніку безпечно

Перед початком роботи атракціонних комплексів потрібно впевнитись у справності обладнання та компетентності персоналу щодо попередження нещасних випадків. Стаття допоможе розібратися, як організувати монтаж, техогляд і безпечну експлуатацію атракціонів, які дозвільні документи оформити, зокрема під час воєнного стану, і як забезпечити безпеку відвідувачів
2190

Охорона праці і температурний режим у медичному закладі

Охорона праці в медичних закладах починається з вимог до мікроклімату. Зі статті ви дізнаєтеся, які саме вимоги до охорони праці та температурного режиму в медичному закладі передбачені законодавством.
13935

Охорона праці при роботі з комп'ютером

Охорона праці при роботі з ПК: вимоги до облаштування приміщення при роботі з комп'ютером, санітарні норми освітлення, параметри мікроклімату, допустимий рівень вібрації та звукового шуму. Соціальні та профілактичні засоби захисту працівників, медичні огляди, перерви на відпочинок.
70476

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді