Як працюватиме МСЕК в умовах воєнного стану

Як працюватиме МСЕК в умовах воєнного стану

Як встановлюють професійне захворювання, непрацездатність, інвалідність

КМУ постановою від 08.03.2022 № 225 (далі — Постанова № 225) затвердив, що на період дії воєнного стану на території України та протягом шести місяців після його припинення або скасування:

  • якщо особа, що звертається для встановлення інвалідності, не може прибути на огляд до МСЕК, комісія приймає рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії;
  • Кримська республіканська, обласні, центральні міські у мм. Києві та Севастополі, міські, міжрайонні та районні МСЕК здійснюють свої функції з забезпеченням принципу екстериторіальності. Вони забезпечують проведення медико-соціальної експертизи за направленням ЛКК незалежно від місця реєстрації, проживання або перебування особи, що звертається для встановлення інвалідності.

На період дії воєнного стану не застосовують пункт 5 Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затвердженого постановою КМУ від 03.12.2009 № 1317, який визначає умови та порядок заочного встановлення інвалідності. Якщо лікар або ЛКК не може направити, зокрема заочно, осіб з тимчасовою непрацездатністю на медико-соціальну експертизу:

  • рішення продовжити тимчасову непрацездатність за її наявності приймають без направлення на медико-соціальну експертизу лікуючим лікарем або лікарсько-консультативною комісією;
  • лікар чи ЛКК направляють на медико-соціальну експертизу не пізніше ніж через місяць після припинення або скасування воєнного стану.

Ольга Догадіна

керівник групи експертів Експертус Кадри

Онлайн-калькулятор розрахунку квоти осіб з інвалідністю

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як запобігти отруєнню пестицидами

Якщо не дотримуватися певних вимог при роботі з пестицидами, отруєння ними неминуче. Пестициди можуть потрапляти в організм людини не тільки через дихальні шляхи, а й через шкіру, слизові оболонки очей, через травний канал. Як запобігти отруєнню пестицидами — розповідає експерт
2975

Експлуатуємо атракціонну техніку безпечно

Перед початком роботи атракціонних комплексів потрібно впевнитись у справності обладнання та компетентності персоналу щодо попередження нещасних випадків. Стаття допоможе розібратися, як організувати монтаж, техогляд і безпечну експлуатацію атракціонів, які дозвільні документи оформити, зокрема під час воєнного стану, і як забезпечити безпеку відвідувачів
2190

Охорона праці і температурний режим у медичному закладі

Охорона праці в медичних закладах починається з вимог до мікроклімату. Зі статті ви дізнаєтеся, які саме вимоги до охорони праці та температурного режиму в медичному закладі передбачені законодавством.
13935

Охорона праці при роботі з комп'ютером

Охорона праці при роботі з ПК: вимоги до облаштування приміщення при роботі з комп'ютером, санітарні норми освітлення, параметри мікроклімату, допустимий рівень вібрації та звукового шуму. Соціальні та профілактичні засоби захисту працівників, медичні огляди, перерви на відпочинок.
70471

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді