Медогляди: оновлення з жовтня

Зміни спричинені оновленням законодавства

image23

Інфостенд: Обов'язкові медогляди під час війни

Із 1 жовтня 2023 року ввійде в дію Закон України «Про систему громадського здоров’я» від 06.09.2022 № 2573-IX (далі — Закон № 2573).

Водночас втратить чинність Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.1994 № 4004-XII.

Закон № 2573, зокрема:

  • вводить на законодавчому рівні поняття «громадське здоров’я»;
  • визначає суб’єктів правовідносин у системі громадського здоров’я;
  • визначає і розмежовує повноваження КМУ, МОЗ, інших центральних органів виконавчої влади, місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування в системі громадського здоров’я;
  • передбачає створення Координаційної ради з питань громадського здоров’я як постійного консультативно-дорадчого органу МОЗ;
  • закладає основні засади кадрового, наукового та фінансового забезпечення системи громадського здоров’я тощо.

Медогляди: оновлення з жовтня Більше про медогляди працівників у 2023 році

Засади обов’язкових медичних оглядів працівників визначає стаття 45 Закону № 2573:

  • Працівники суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність, пов’язану з обслуговуванням населення, а також працівники, зайнятих на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, повинні проходити обов'язкові попередні й періодичні медогляди. Періодичні медичні огляди проводяться за рахунок роботодавця.
  • Дані про результати обов’язкових медоглядів працівників міститимуться в електронних медичних книжках в електронній системі охорони здоров’я.
  • Позачергові медогляди проходитимуть:
    • на вимогу посадових осіб органу державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог санітарного законодавства у відповідній сфері;
    • на прохання працівника, якщо він пов’язує погіршення стану свого здоров’я з умовами праці. 
  • Суб’єкти господарювання несуть відповідальність за організацію і своєчасність медичних оглядів, а також за допуск працівників до роботи без наявності медичного висновку згідно із законодавством.
  • Працівників, які без поважних причин не пройшли у встановлений строк обов’язковий медогляд у повному обсязі, роботодавець відсторонює від роботи. Крім того, такі працівники можуть бути притягнуті до дисциплінарної відповідальності.

Перелік видів діяльності, пов’язаних із обслуговуванням населення, для яких попередні й періодичні медогляди є обов’язковими, визначить МОЗ. 

Положення Закону № 2573 також скасують необхідність отримувати Висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи виробникам та імпортерам нехарчової продукції.

Джерело: Офіційний веб-портал ФПУ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Медичні огляди водіїв транспортних засобів

Медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів проводять, щоб визначити придатність особи до безпечного керування ними. Зі статті ви дізнаєтеся, які види медоглядів водіїв транспортних засобів існують, як їх проводять та яка відповідальність передбачена за недотримання вимог щодо проведення медичних оглядів.
43321

Кабінет передрейсових оглядів водіїв

Передрейсовий медичний огляд водіїв проводиться у кабінеті передрейсових оглядів водіїв. Які вимоги до оснащення цього приміщення — дізнайтеся зі статті.
4453

Медогляди працівників у 2024 році

Якщо працівники не пройшли обов’язковий медогляд і були допущені до роботи, на роботодавця можуть бути накладені штрафні санкції. Зі статті ви дізнаєтеся більше про обов'язкові медичні огляди працівників певних категорій, зокрема: як правильно організувати медичні огляди працівників у 2024 році, чи повинні працівники проходити медогляди під час війни та зможете скачати зразки необхідних документів.
137359

Складаємо список працівників для періодичного медогляду

Роботодавець на підставі Акта визначення категорій працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичному огляду, повинен скласти поіменні списки працівників, які підлягають періодичним медоглядам. Скачайте приклад оформлення такого списку, щоб за зразком розробити власний документ.
18509

Зразок наказу про проведення медичних оглядів

Керівник підприємства перед проведенням медичних оглядів працівників повинен видати відповідний наказ. Пропонуємо вам скачати зразок наказу про проходження медичного огляду, розроблений експертом.
37247

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді