Порядок проведення медичних оглядів водіїв навантажувачів

Автор
головний державний інспектор Головного управління Державної служби України з питань праці у Київській області, експерт з питань охорони праці
Дізнайтеся, які медогляди повинні проходити працівники підприємства, які працюють на навантажувачах, однак у штатному розписі підприємства вони не є водіями навантажувача.

Водій — це особа, яка керує транспортним засобом і має відповідне посвідчення встановленого зразка. Таке визначення міститься у статті 1 Закону України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.2001 № 2344-III.

Згідно з пунктом 4 розділу I Правил охорони праці під час експлуатації навантажувачів, затверджених наказом Мінсоцполітики від 27.08.2018 № 1220, водій навантажувача — це працівник, відповідальний за рух навантажувача (штабелеукладача). Під час керування він може сидіти або стояти в навантажувачі (штабелеукладачі), стояти на платформі водія, яка може складатися, повертатися чи підніматися разом з вилами, чи може керувати з підлоги, супроводжуючи штабелеукладач пішки.

У Національному класифікаторі України ДК 003:2010 «Класифікатор професій» професія «Водій автотранспортних засобів» має код 8322, «Водій автонавантажувача» — код 8334.

Як організувати медичні огляди працівників

Відповідно до норм Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів, затвердженого наказом МОЗ, МВС від 31.01.2013 № 65/80 (далі — Положення № 65/80), для визначення придатності особи до керування транспортними засобами проводять медичний огляд. Додаток 1 «Медична довідка щодо придатності до керування транспортним засобом» цього Положення містить перелік категорій транспортних засобів, серед яких, зокрема, зазначені навантажувачі з потужністю двигуна до 147 кВт та навантажувачі з потужністю двигуна понад 147 кВт. Але тут йдеться про навантажувачі, якими оснащують дорожні транспортні засоби.

У статті 1 Закону про автомобільний транспорт наведено визначення понять «автомобільний транспортний засіб», «транспортний засіб загального призначення», «транспортний засіб спеціалізованого призначення», а в ДСТУ 2984-95 «Засоби транспортні дорожні. Типи. Терміни та визначення» — поняття «дорожній транспортний засіб». Навантажувач належить до транспортних засобів спеціалізованого призначення, які не експлуатують на дорогах загального користування. Тому на водіїв навантажувача не поширюються вимоги Положення № 65/80. 

Відповідно до пункту 9 Переліку робіт, де є потреба у професійному доборі, затвердженого наказом МОЗ, Держнаглядохоронпраці від 23.09.1994 № 263/121, роботи, пов’язані з управлінням наземним транспортом, належать до робіт, де є потреба у професійному доборі. Особи, які працюють на таких роботах, мають проходити попередній та періодичні медичні огляди. Це передбачено Порядком проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженим наказом МОЗ від 21.05.2007 № 246 (далі — Порядок № 246).

У Порядку також зазначено, що особи, яких допускають до виконання робіт, що потребують професійного добору, повинні мати висновок психофізіологічної експертизи. Психофізіологічну експертизу проводять у регіональних центрах психофізіологічної експертизи.

Зауважимо, що відповідно до норм Порядку № 246 критерії визначення категорій працівників, які підлягають медоглядам та профдобору, розробляють спеціалізовані медичні заклади.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді