Працюєте з лебідками? Стережіться порушень!

232

Запитання

Чи повинна бути група з електробезпеки у робітника, який працює з лебідкою (ТЛ-8М)? І яка саме група потрібна?

Відповідь

Маневрову лебідку ТЛ-8М використовують для пересування вагонів, вагонеток, платформ, цистерн та інших несамохідних залізничних та шахтних транспортних засобів. 

Групи з електробезпеки: як присвоїти працівникам

До роботи на ній можна допускати працівників, які:

Працівникам для робіт з використанням лебідки слід видати належні засоби індивідуального захисту. Це, зокрема, рукавички, спеціальний одяг та спецвзуття.

Зауважте: для експлуатації маневрових лебідок потрібно отримати декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки.  Також мають бути проведені технічний огляд, експертне обстеження, випробування опору ізоляції, заземлення та занулення.

Експлуатація має відбуватися у відповідності до технологічного процесу, а про виявлені несправності слід негайно повідомляти відповідальну особу. 

На кожній лебідці має бути розміщена інформація щодо облікового номеру, тягового зусилля на барабані кгс, числа, місяця і року наступного технічного огляду. 

Джерело: Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимоги пожежної безпеки до електроустановок

Порушення правил і норм пожежної безпеки на підприємстві нерідко стає причиною пожеж. Дізнайтеся зі статті, які існують вимоги пожежної безпеки до електроустановок та організуйте експлуатацію електрообладнання належним чином.
14588

Захисні засоби з електробезпеки

Захисні засоби з електробезпеки — це засоби для захисту людини від ураження електричним струмом. Які існують основні захисні засоби в електроустановках, як вибирають засоби захисту від ураження електричним струмом, які обов'язки щодо захисту працівників від електротравм покладає на роботодавця законодавство — читайте далі.
31411

Інструкція з електробезпеки для осіб, які мають ІІ кваліфікаційну групу з електробезпеки

Інструкція — це нормативний документ, який встановлює вимоги безпеки для осіб, які мають ІІ кваліфікаційну групу з електробезпеки. За потреби адаптуйте інструкцію до умов вашого підприємства.
6208

Призначення відповідального за електрогосподарство

Особа, відповідальна за електрогосподарство, повинна мати відповідну групу з електробезпеки та вищу освіту за напрямом (спеціальністю) енергетичного профілю, а також відповідний стаж роботи за цим напрямом. Детальніше — у статті.
41812