Звільнення на стратегічному підприємстві: новий закон

КЗпП доповнили новою підставою для звільнення

Звільнення на стратегічному підприємстві: новий закон

Верховна Рада 25 квітня 2024 року ухвалила Закон України «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення додаткової підстави розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та деяких інших питань» (далі — Закон).

Як проводити наради з охорони праці

Документ передбачає припинення трудового договору з ініціативи роботодавця з працівниками об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, або об’єктів критичної інфраструктури, які у період дії воєнного стану вчиняють проступки, не сумісні з продовженням даної роботи.

Закон надає роботодавцю право розірвати трудовий договір, якщо:

  • набрав законної сили вирок суду, яким працівника засуджено (крім звільнення від відбування покарання з випробуванням) за вчинення злочину проти основ національної безпеки України;
  • працівник не виконує правил поведінки на підприємстві, в установі, організації (далі — підприємство) у частині положень, передбачених частиною другою статті 142 КЗпП.

Водночас Закон доповнив частину другу статті 142 КЗпП — правилами внутрішнього трудового розпорядку можуть бути правила поведінки на підприємстві, які містять положення, зокрема, про:

  • надання працівниками інформації щодо наявних у них зв’язків із фізичними особами, місце постійного проживання (перебування, реєстрації) яких знаходиться на території держави-агресора або тимчасово окупованій території України;
  • зобов’язання працівників про нерозголошення інформації з обмеженим доступом, зокрема інформації, що становить державну чи комерційну таємницю, а також про умови роботи з конфіденційною інформацією.

Обов’язково встановлювати правила поведінки на підприємствах, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, та/або об’єктах чи операторах критичної інфраструктури.

До зазначених сфер належать об’єкти:

  1. урядування та надання найважливіших публічних (адміністративних) послуг;
  2. енергозабезпечення (зокрема постачання теплової енергії);
  3. водопостачання та водовідведення;
  4. продовольче забезпечення;
  5. охорона здоров’я;
  6. фармацевтична промисловість;
  7. виготовлення вакцин, стале функціонування біолабораторій;
  8. інформаційні послуги;
  9. електронні комунікації;
  10. фінансові послуги;
  11. транспортне забезпечення;
  12. оборона, державна безпека;
  13. правопорядок, здійснення правосуддя, тримання під вартою;
  14. цивільний захист населення та територій, служби порятунку;
  15. космічна діяльність, космічні технології та послуги;
  16. хімічна промисловість;
  17. дослідницька діяльність.

Закон набере чинності через три місяці з дня його опублікування.

Джерело: ВРУ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як запобігти отруєнню пестицидами

Якщо не дотримуватися певних вимог при роботі з пестицидами, отруєння ними неминуче. Пестициди можуть потрапляти в організм людини не тільки через дихальні шляхи, а й через шкіру, слизові оболонки очей, через травний канал. Як запобігти отруєнню пестицидами — розповідає експерт
2964

Експлуатуємо атракціонну техніку безпечно

Перед початком роботи атракціонних комплексів потрібно впевнитись у справності обладнання та компетентності персоналу щодо попередження нещасних випадків. Стаття допоможе розібратися, як організувати монтаж, техогляд і безпечну експлуатацію атракціонів, які дозвільні документи оформити, зокрема під час воєнного стану, і як забезпечити безпеку відвідувачів
2190

Охорона праці і температурний режим у медичному закладі

Охорона праці в медичних закладах починається з вимог до мікроклімату. Зі статті ви дізнаєтеся, які саме вимоги до охорони праці та температурного режиму в медичному закладі передбачені законодавством.
13881

Охорона праці при роботі з комп'ютером

Охорона праці при роботі з ПК: вимоги до облаштування приміщення при роботі з комп'ютером, санітарні норми освітлення, параметри мікроклімату, допустимий рівень вібрації та звукового шуму. Соціальні та профілактичні засоби захисту працівників, медичні огляди, перерви на відпочинок.
70429

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді