Перегрівання і тепловий удар: захистіть працівників

Тепловий удар може призвести навіть до смерті людини

image64

Робота у спеку: вимоги безпеки

Через тривалу дію підвищеної температури на організм може виникнути таке негативне явище як перегрівання. Воно належить до професійних захворювань, викликаних дією фізичних факторів (відповідно до постанови КМУ № 1662 «Про затвердження переліку професійних захворювань»).

Найтяжча форма цього хворобливого стану — це тепловий удар. Він зазвичай виникає внаслідок високої фізичної активності в тісному приміщенні або у спекотну погоду на вулиці. Тепловий удар має такі ознаки:

  • сонливість;
  • позіхання;
  • похитування;
  • розлад мовлення;
  • почервоніння обличчя;
  • важке дихання.

В такому стані людина може померти через порушення дихання і кровообігу, якщо їй не надати своєчасну допомогу. Також важливо пам'ятати, що внаслідок теплового удару порушується терморегуляція і втрата рідини організмом.

Для запобігання перегріванню (а надто — тепловому удару) роботодавець має створити оптимальні мікрокліматичні умови на робочому місці. Також слід не забувати про проведення медоглядів. Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій передбачає, що робітники, які працюють в умовах підвищеної температури повітря в приміщенні та на відкритих площадках і при тепловому випромінюванні, мають проходити медогляд один раз на два роки (після першого медогляду протягом першого року). Працівник повинен обов'язково проходити таких спеціалістів:

  • невропатолога;
  • дерматолога;
  • офтальмолога. 

Вирішуючи питання допуску до роботи, слід враховувати медичні протипоказання. 

Зауважимо, найчастіше перегрівання загрожує працівникам, що:

  • виконують роботи у глибоких шахтах, ливарних, мартенівських, листопрокатних, трубопрокатних цехах; 
  • займаються ремонтом промислових печей, очищенням топок, котлів, варінням скла та іншими роботами в умовах нагрівального мікроклімату (зокрема, на відкритих територіях у спекотний період).

Таких працівників потрібно забезпечити засобами індивідуального захисту (спецодяг, спецвзуття, засоби для захисту голови, очей, обличчя, рук).

Крім того, потрібно дотримуватися режиму пиття. При температурі повітря понад 30º С і виконанні робіт середньої тяжкості потрібно випивати не менш ніж пів літра води на годину. Пити воду краще меншими порціями, але частіше.

Джерело: Південне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як запобігти отруєнню пестицидами

Якщо не дотримуватися певних вимог при роботі з пестицидами, отруєння ними неминуче. Пестициди можуть потрапляти в організм людини не тільки через дихальні шляхи, а й через шкіру, слизові оболонки очей, через травний канал. Як запобігти отруєнню пестицидами — розповідає експерт
2968

Експлуатуємо атракціонну техніку безпечно

Перед початком роботи атракціонних комплексів потрібно впевнитись у справності обладнання та компетентності персоналу щодо попередження нещасних випадків. Стаття допоможе розібратися, як організувати монтаж, техогляд і безпечну експлуатацію атракціонів, які дозвільні документи оформити, зокрема під час воєнного стану, і як забезпечити безпеку відвідувачів
2190

Охорона праці і температурний режим у медичному закладі

Охорона праці в медичних закладах починається з вимог до мікроклімату. Зі статті ви дізнаєтеся, які саме вимоги до охорони праці та температурного режиму в медичному закладі передбачені законодавством.
13926

Охорона праці при роботі з комп'ютером

Охорона праці при роботі з ПК: вимоги до облаштування приміщення при роботі з комп'ютером, санітарні норми освітлення, параметри мікроклімату, допустимий рівень вібрації та звукового шуму. Соціальні та профілактичні засоби захисту працівників, медичні огляди, перерви на відпочинок.
70451

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді