Перевірка нехарчової продукції: які документи підготувати?

Термін інспекцій обмежений у часі

Перевірка нехарчової продукції: які документи підготувати?Держпраці надала пояснення щодо порядку проведення перевірок характеристик продукції відповідно до Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції».

Як проходить перевірка за скаргою фізичної особи

Так, органи ринкового нагляду можуть проводити як позапланові, так і планові перевірки продукції. Підставою для заходів контролю можуть бути накази органів ринкового нагляду та відповідні направлення.

Позапланові перевірки характеристик продукції можуть проводитися і у розповсюджувачів, і у виробників, а планові стосуються саме розповсюджувачів. Зокрема, інспектори можуть відвідувати склади, торговельні зали, ярмарки, виставки, місця введення в експлуатацію або ж місця митного зберігання тощо.

При цьому перевірятимуть такі документи: 

  • декларація про відповідність;
  • супровідна документація, що додається до відповідної продукції (враховуючи інструкцію з користування);
  • загальний опис продукції;
  • повний склад технічної документації, передбачений технічним регламентом;
  • документи щодо системи якості чи системи управління якістю;
  • висновки експертиз та протоколи випробувань зразків, відібраних у межах здійснення ринкового нагляду і контролю продукції;
  • документи для відстежування походження та обігу продукції (товарно-супровідна документація);
  • документи щодо стану виконання суб’єктом господарювання рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів (зокрема, у межах моніторингу дій суб’єктів господарювання, що вживаються для відкликання або вилучення продукції з обігу);
  • інша інформація, надана згідно з положеннями законодавства.

Окрім документів, за потреби можуть перевірити й зразки продукції.

Важливо, що термін проведення перевірки характеристик продукції обмежений: 

  • у розповсюджувача — не більш ніж 4 робочі дні;
  • у виробника — не більш ніж 5 робочих днів.

Нагадаємо, Кабмін у березні дозволив проведення заходів державного ринкового нагляду щодо машин та устаткування в частині їх відповідності вимогам Технічного регламенту безпеки машин, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 січня 2013 р. № 62.

Джерело: Південно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як запобігти отруєнню пестицидами

Якщо не дотримуватися певних вимог при роботі з пестицидами, отруєння ними неминуче. Пестициди можуть потрапляти в організм людини не тільки через дихальні шляхи, а й через шкіру, слизові оболонки очей, через травний канал. Як запобігти отруєнню пестицидами — розповідає експерт
2969

Експлуатуємо атракціонну техніку безпечно

Перед початком роботи атракціонних комплексів потрібно впевнитись у справності обладнання та компетентності персоналу щодо попередження нещасних випадків. Стаття допоможе розібратися, як організувати монтаж, техогляд і безпечну експлуатацію атракціонів, які дозвільні документи оформити, зокрема під час воєнного стану, і як забезпечити безпеку відвідувачів
2190

Охорона праці і температурний режим у медичному закладі

Охорона праці в медичних закладах починається з вимог до мікроклімату. Зі статті ви дізнаєтеся, які саме вимоги до охорони праці та температурного режиму в медичному закладі передбачені законодавством.
13927

Охорона праці при роботі з комп'ютером

Охорона праці при роботі з ПК: вимоги до облаштування приміщення при роботі з комп'ютером, санітарні норми освітлення, параметри мікроклімату, допустимий рівень вібрації та звукового шуму. Соціальні та профілактичні засоби захисту працівників, медичні огляди, перерви на відпочинок.
70455

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді