Працівник тимчасово непрацездатний: новий законопроєкт про оплату

У Раді розглядають надання допомоги за основним місцем роботи і за сумісництвом

Працівник тимчасово непрацездатний: новий законопроєкт про оплату

Верховна Рада прийняла за основу проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо загальнообов’язкового державного соціального страхування (законопроєкт № 10017).

Страхові виплати від нещасного випадку на виробництві здійснюватимуть по-новому

Законопроєкт № 10017, зокрема, пропонує:

  • Уточнити норми абзацу другого частини 1 ст. 22 Закону «Про загальнообовʼязкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV (далі — Закон № 1105) і надати право застрахованим особам отримувати допомогу по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах як за основним місцем роботи, так і за місцем роботи за сумісництвом. Тобто повернути сумісникам право на фінансування лікарняних від ПФУ.
  • Визначити, що застрахованим особам, стосовно яких страхувальник не виконав обов’язків щодо нарахування та здійснення страхових виплат за страховими випадками, у зв’язку з відсутністю можливості встановити місцезнаходження такого страхувальника та/або внаслідок дії обставин непереборної сили у період дії воєнного чи надзвичайного стану, що підтверджують дані Держреєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, страхові виплати призначаються за заявою застрахованої особи, поданою до уповноваженого органу управління в паперовій або електронній формі. Такі виплати здійснюватиме територіальний орган уповноваженого органу управління за місцем проживання/перебування застрахованої особи в порядку, встановленому Кабміном.
  • Установити, що соціальні послуги, зокрема на необхідний догляд, а також медичні послуги потерпілому надаватимуться та розраховуватимуться відповідно до оцінки потреб потерпілого згідно із законами України «Про соціальні послуги», «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення». Особливості організації надання соціальних і медичних послуг потерпілим, компенсації вартості соціальних послуг визначатиме Уряд.
  • Виключити застарілі норми, зокрема частину третю статті 30 і частину восьму статті 36 Закону № 1105 — щодо призначення пенсій по інвалідності від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання і в разі втрати годувальника, який помер внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, за нормами Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності».

Крім того, законопроєкт № 10017 передбачає внести зміни до низки законів України, зокрема:

  • «Про охорону праці»;
  • «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»;
  • «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування»;
  • «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні».

Джерело: ВРУ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як запобігти отруєнню пестицидами

Якщо не дотримуватися певних вимог при роботі з пестицидами, отруєння ними неминуче. Пестициди можуть потрапляти в організм людини не тільки через дихальні шляхи, а й через шкіру, слизові оболонки очей, через травний канал. Як запобігти отруєнню пестицидами — розповідає експерт
2979

Експлуатуємо атракціонну техніку безпечно

Перед початком роботи атракціонних комплексів потрібно впевнитись у справності обладнання та компетентності персоналу щодо попередження нещасних випадків. Стаття допоможе розібратися, як організувати монтаж, техогляд і безпечну експлуатацію атракціонів, які дозвільні документи оформити, зокрема під час воєнного стану, і як забезпечити безпеку відвідувачів
2190

Охорона праці і температурний режим у медичному закладі

Охорона праці в медичних закладах починається з вимог до мікроклімату. Зі статті ви дізнаєтеся, які саме вимоги до охорони праці та температурного режиму в медичному закладі передбачені законодавством.
13943

Охорона праці при роботі з комп'ютером

Охорона праці при роботі з ПК: вимоги до облаштування приміщення при роботі з комп'ютером, санітарні норми освітлення, параметри мікроклімату, допустимий рівень вібрації та звукового шуму. Соціальні та профілактичні засоби захисту працівників, медичні огляди, перерви на відпочинок.
70493

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді