Безпечна заготівля ранніх зернових

Держпраці нагадала роботодавцям про основні вимоги безпеки під час сільськогосподарських робіт у 2021 році

Безпечна заготівля ранніх зернових

Під час збору ранніх зернових роботодавці зобов’язані розробити комплексні заходи щодо забезпечення вимог з охороні праці та не допустити травмування працівників.

Охорона праці у сільськогосподарському виробництві

Державна служба України з питань праці виокремила низку пунктів, яких слід дотримуватися роботодавцям:

  • не допускати порушення трудової дисципліни під час роботи;
  • забезпечити в господарствах двозмінну роботу з метою недопущення порушень робочого часу та відпочинку;
  • розробити графік чергування спеціалістів господарств у нічний час (обладнати надійним, ефективним освітленням всі технологічні агрегати для роботи в нічний час);
  • заборонити допуск до роботи працівників, які не пройшли медичні огляди;
  • провести обстеження полів, над якими проходять повітряні лінії ЛЕП, та заборонити зупинку агрегатів і машин в охоронних зонах цих ліній;
  • забезпечити проведення передрейсового та післярейсового медичного огляду стану здоров’я водіїв транспортних засобів;
  • обов’язково провести інструктажі з правил охорони праці, безпеки руху з працівниками, зайнятими на збиранні ранніх зернових культур, з реєстрацією у відповідних журналах;
  • забезпечити дотримання порядку:
    • огляду й зачинення приміщень після закінчення роботи;
    • проведення планово-попереджувальних ремонтів і оглядів електроустановок;
    • проведення зварювальних робіт;
  • визначити безпечні місця відпочинку працівників у польових умовах;
  • забезпечити дотримання правил проїзду і стоянки транспортних засобів.

Задля попередження виробничого травматизму працівників у сільському господарстві керівникам, головним спеціалістам підприємств та відповідальним з охорони праці необхідно посилити контроль під час проведення зернозбиральних робіт та активізувати профілактичну роботу.

Поширеними порушеннями у Держпраці назвали перебування на роботах неповнолітніх та відсутність інструктажів з питань охорони праці й електробезпеки.

Зауважимо, до роботи на зернозбиральному комбайні можна допускати лише осіб, яким виповнилося 18 років і які пройшли спеціальне навчання щодо будови та експлуатації машини і мають відповідний документ. Усіх механізаторів та водіїв потрібно ознайомити з маршрутною картою безпечних пересувань територією господарства. При виїзді ж комбайнів у поле слід переконатися в надійності органів управління, ходової частини, гальм, системи сигналізації, освітлення.

Джерело: Головне управління Держпраці у Дніпропетровській області

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Класифікація шкідливих і важких умов праці

Як здійснюють оцінку умов праці на робочих місцях, які бувають ступені шкідливих умов праці, якими нормативними документами затверджено переліки робіт зі шкідливими і важкими умовами праці — далі у статті
87807

Безпека праці при звалюванні дерев

Під час звалювання дерев дуже важливо дотримуватися визначеної у законодавстві послідовності дій. Про те, як безпечно організувати роботи з видалення дерев і які нормативні документи визначають ці вимоги — далі у статті.
3967

Охорона праці під час вантажно-розвантажувальних робіт

Як забезпечується охорона праці під час безпечного виконання вантажно-розвантажувальних робіт на підприємстві? Дізнайтеся, як розробити й затвердити відповідну організаційно-технологічну документацію, яких вимог законодавства дотримуватися.
27566

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді