Правила дорожнього руху: актуальні зміни

У травні водіям та власникам транспортних засобів слід адаптуватися до двох нових норм

Правила дорожнього руху: актуальні зміни

Транспортні засоби на підприємстві: як організувати безпечну роботу

Із 1 травня 2024 року в Україні для водіїв транспортних засобів (ТЗ) діє постійна вимога, незалежно від пори року або часу доби:

  • вмикати поза населеними пунктами на всіх механічних ТЗ денні ходові вогні, а в разі їх відсутності в конструкції ТЗ — ближнє світло фар (ч. 2 п. 9.8 Правил дорожнього руху, затверджених постановою КМУ від 10.10.2001 № 1306; далі — Правила).

Раніше така вимога для ТЗ стосувалась періоду із 1 жовтня до 1 травня. Зараз вона застосовується протягом усього року.

В умовах недостатньої видимості на механічних ТЗ можна ввімкнути дальнє світло фар або додатково протитуманні фари за умови, що це не засліплюватиме інших водіїв.

За порушення водієві загрожує штраф — від 425 до 510 гривень.

Мета цих змін, які Кабмін вніс ще минулого року постановою від 20.10.2023 № 1105, — наблизити законодавство України до законодавства Європейського Союзу.

Із 4 травня 2024 року набуде чинності ще одна постанова КМУ від 27.10.2023 № 1128, що вносить зміни до Правил і встановлює вимоги до навчальних машин.

На навчальних авто замість розпізнавального знака «Учбовий транспортний засіб» потрібно буде використовувати знак «Навчальний транспортний засіб». Тобто літеру «У» замінить літера «Н».

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Перелік питань для перевірки знань з охорони праці працівників

Ефективна робота з профілактики виробничого травматизму на виробництві залежить від належної підготовки, навчання та підвищення кваліфікації працівників з питань охорони праці. Провести перевірку знань допоможе орієнтовний перелік питань для перевірки знань з охорони праці працівників підприємства, підготовлений експертом
45846

Засоби індивідуального захисту рук

Щоб захистити шкіру рук від впливу шкідливих чинників на виробництві, потрібно використовувати спеціальні засоби індивідуального захисту для рук. У статті з’ясуємо, які види ЗІЗ рук передбачені у чинному на сьогодні законодавстві
2904

Як запобігти отруєнню пестицидами

Якщо не дотримуватися певних вимог при роботі з пестицидами, отруєння ними неминуче. Пестициди можуть потрапляти в організм людини не тільки через дихальні шляхи, а й через шкіру, слизові оболонки очей, через травний канал. Як запобігти отруєнню пестицидами — розповідає експерт
2965

Експлуатуємо атракціонну техніку безпечно

Перед початком роботи атракціонних комплексів потрібно впевнитись у справності обладнання та компетентності персоналу щодо попередження нещасних випадків. Стаття допоможе розібратися, як організувати монтаж, техогляд і безпечну експлуатацію атракціонів, які дозвільні документи оформити, зокрема під час воєнного стану, і як забезпечити безпеку відвідувачів
2190

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді