Медичні огляди водіїв транспортних засобів

UA RU
Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів проводять, щоб визначити придатність особи до безпечного керування ними. Зі статті ви дізнаєтеся, які види медоглядів водіїв транспортних засобів існують, як їх проводять та яка відповідальність передбачена за недотримання вимог щодо проведення медичних оглядів.

Журнал передрейсового та післярейсового медичного огляду водіїв

Медогляди водіїв колісних транспортних засобів 2024

Роботодавець зобов’язаний власним коштом профінансувати та організувати попередній (до прийняття на роботу) і періодичні медогляди працівників. Підстава — стаття 17 Закону про охорону праці. Ця вимога законодавства залишається чинною навіть в умовах дії воєнного стану.

Медичний огляд водіїв транспортних засобів проводиться з метою визначення придатності особи до безпечного керування транспортними засобами. Як саме проводити медогляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів визначає Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів, затверджене наказом МОЗ, МВС від 31.01.2013 № 65/80 (далі — Положення).

Як організувати медичні огляди працівників

Види медоглядів водіїв

Водії при прийнятті на роботу та у процесі трудової діяльності проходять такі медичні огляди:

  • попередні;
  • періодичні;
  • позачергові;
  • щозмінні передрейсові;
  • щозмінні післярейсові.

Водії транспортних засобів проходять попередні й періодичні медичні огляди як працівники, зайняті на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці, з урахуванням специфіки діяльності, шкідливих і небезпечних факторів виробничого середовища та трудового процесу (п. 2.14 Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого наказом МОЗ України від 21.05.2007 № 246; далі — Порядок № 246).

Виняток становлять водії, які виконують роботи з перевезення пасажирів і вантажів. Вони проходять періодичні огляди частіше — раз на п'ять років, крім випадку, передбаченого частиною третьою статті 30 Закону України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.2001 № 2344-III.

На час, коли працівники проходять медичний огляд, роботодавець зберігає за ними місце роботи (посаду) і середній заробіток.

mquestion04.png  Дізнайтеся, чи обов’язкові передрейсовий та післярейсовий медогляди для водіїв навантажувача

Попередній та періодичний медогляд водіїв КТЗ

Попередній медичний огляд мають проходити кандидати у водії для отримання права на керування транспортним засобом.

Періодичному медичному огляду підлягають водії транспортних засобів для підтвердження права на керування транспортним засобом:

  • віком до 55 років (включно) — один раз на 10 років;
  • віком від 56 до 75 років (включно) — один раз на 3 роки;
  • віком від 76 років і більше — один раз на рік.

Попередній (періодичний) медичний огляд проводиться за рахунок замовника.

Питання про придатність особи до безпечного керування транспортним засобом вирішує медична комісія, яка проводить попередній (періодичний) медичний огляд кандидатів у водії (водіїв) транспортних засобів. Під час медогляду комісія керується Переліком медичних протипоказань (захворювань і вад), за наявності яких особа не може бути допущена до керування відповідними транспортними засобами, затверджених наказом МОЗ від 07.10.2022 № 1817 (далі — Перелік № 1817).

Такий огляд передбачає:

  • загальне обстеження спеціалістами медичної комісії;
  • лабораторне і функціональне обстеження (загальний аналіз крові та сечі, аналіз крові на цукор, ЕКГ, обстеження гостроти й полів зору, обстеження вестибулярного апарату, визначення групи крові та резус-фактора).

Крім того, спеціалісти медкомісії іноді можуть призначати індивідуальні додаткові обстеження.

Стажування водіїв транспортних засобів

Попередній (періодичний) медичний огляд не проводиться медичною комісією у разі:

  • наявності в обстежуваної особи гострого захворювання або загострення хронічного неінфекційного захворювання;
  • наявності в обстежуваної особи інфекційного захворювання в заразному періоді;
  • перебування обстежуваної особи у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

Заповнені медичні документи зберігаються в архіві закладу охорони здоров’я, що проводив попередній (періодичний) медичний огляд.

Психіатричний огляд

Медкомісія під час медичного огляду враховує результати обов’язкового профілактичного психіатричного огляду особи та дані щодо перебування її на психіатричному обліку за місцем проживання.

Порядок проведення попередніх, періодичних та позачергових психіатричних оглядів, у т. ч. на предмет вживання психоактивних речовин, затверджує МОЗ (ч. 2 ст. 9 Закону України «Про психіатричну допомогу» від 22.02.2000 № 1489-III; далі — Закон № 1489).

Усі форми психічних розладів, зокрема спричинені вживанням психоактивних речовин, є медичним психіатричним протипоказанням, щоб працевлаштуватись водієм ТЗ категорії D1, D, D1E, DE, T1, Т2 (пп. 4 п. 1 Переліку № 577).

Тяжкі психічні розлади, зокрема спричинені вживанням психоактивних речовин, є медичним психіатричним протипоказанням, щоб працевлаштуватись, зокрема, водієм ТЗ категорії A1, A, B1, B, BE, C1, C, C1E, CE, тракторів (пп. 8 п. 2 Переліку № 577).

Володимир Костриця заступник начальника служби безпеки та надзвичайних ситуацій КП «Київпастранс» з охорони праці, представник Всеукраїнської громадської організації «Громадський комітет транспортної безпеки»
Смертність на дорогах могла б бути значно нижчою, якби водії володіли навичками домедичної допомоги потерпілим та мали аптечку з необхідними медичними засобами.

 

Позачерговий медогляд водіїв КТЗ

Порядок проведення позачергового медичного огляду здійснюється у порядку, наведеному в розділі II Положення.

Позачерговий медогляд проходять водії транспортних засобів:

  • за направленням власника або посадової особи, що відповідає за експлуатацію ТЗ перевізника;
  • за інформацією медпрацівника про погіршення стану здоров’я водія, що перешкоджає безпечному керуванню ТЗ.

Також за наявності підстав позачерговий медогляд водіїв КТЗ проводять на вимогу та/або за рішенням уповноваженої посадової особи Національної поліції України.

Водій власного транспортного засобу у разі погіршення стану здоров’я, якщо це перешкоджає безпечному керуванню транспортним засобом, також повинен вжити відповідних заходів для безпечного керування транспортним засобом. Підстава — пункт 1.5. Положення.

У разі відмови водія від проходження позачергового медичного огляду перевізник має вжити заходів щодо недопущення водія до керування транспортним засобом відповідної категорії.

Попередній, періодичний та позачерговий медичні огляди проводяться в закладі охорони здоров’я медичною комісією. До складу медичної комісії входять: лікар-терапевт (голова комісії), лікар-невропатолог, лікар-отоларинголог, лікар-офтальмолог, лікар-хірург.

За результатом медоглядів водію видається медична довідка щодо придатності до керування ТЗ..

Інструкція про заповнення бланка Медичної довідки щодо придатності до керування транспортним засобом

1. Медична довідка заповнюється головою медичної комісії, що проводить попередній, періодичний чи позачерговий медичні огляди водія (кандидата у водії) транспортного засобу.

2. Усі пункти Медичної довідки заповнюються розбірливо.

3. Прізвище, ім’я та по батькові кандидата у водії або водія вписуються повністю згідно з паспортними даними.

4. У разі визначення водія (кандидата у водії) придатним до керування транспортним засобом у колонці «Відмітка про придатність» навпроти відповідної категорії транспортного засобу вписується слово «придатний».

5. У разі визначення водія (кандидата у водії) непридатним до безпечного керування транспортним засобом у колонці «Відмітка про придатність» навпроти відповідної категорії транспортного засобу вписується слово «непридатний».

6. У графі «Обмеження» навпроти відповідної категорії транспортного засобу, у разі наявності обмежень, зазначаються відомості про ці обмеження у формі кодів, що визначені в розділі «ВОДІЙ (медичні причини)» додатка 1 до Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.05.1993 року № 340.

7. Медична довідка підписується головою медичної комісії, що проводить попередній, періодичний чи позачерговий медичні огляди водія (кандидата у водії) транспортного засобу, та засвідчується печаткою закладу охорони здоров’я.

Скорочення терміну дії Медичної довідки можливе у разі виявлення медичних протипоказань згідно з Переліком, за наявності яких питання щодо придатності водіїв транспортних засобів до керування транспортним засобом відповідної категорії вирішується медичною комісією індивідуально щодо кожного водія транспортного засобу.

Щозмінні передрейсові та післярейсові огляди водіїв

Щозмінному передрейсовому та післярейсовому медичним оглядам підлягають водії транспортних засобів підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб — підприємців, що здійснюють перевезення пасажирів та вантажів (далі — перевізник).

Згідно з п. 4.1. Положення щозмінний передрейсовий медичний огляд водіїв транспортних засобів перевізника проводиться безпосередньо перед їх виїздом у рейс.

Якщо протягом зміни проявляться ознаки хвороби, водії повинні пройти післярейсовий медичний огляд.

Щоб організувати медичний контроль обслуговування водіїв та їх оздоровлення, потрібно взяти до уваги чисельність водіїв:

  • якщо їх 100 і більше — створюють відомчі спеціалізовані медичні, фельдшерські й оздоровчі пункти, медико-санітарні частини, поліклінічні відділення та заклади охорони здоров’я;
  • якщо їх менше ніж 100 осіб — укладають з територіальними медзакладами договори на медичне обслуговування. Однак можлива й постійна робота за трудовим договором медичного працівника з підприємством, кількість водіїв на якому менше ніж 100 осіб.

Підстава — стаття 46 Закону України «Про дорожній рух» від 30.06.1993 № 3353-XII.

Щозмінні передрейсові та післярейсові медичні огляди водіїв транспортних засобів проводять лікарі лікувального профілю та/або молодші медпрацівники у спеціальному приміщенні. Присутність сторонніх осіб під час медогляду — заборонена.

Під час проведення медичного огляду медичний працівник:

  • здійснює опитування водія щодо його самопочуття, настрою, тривалості сну, наявності або відсутності скарг на стан здоров’я;
  • проводить медичний огляд (звертається увага на те, як обстежуваний заходить до кабінету, на характер ходи, його зовнішній вигляд та поведінку, уважно оглядається стан шкіри водія, наявність подряпин, синців, розчухів, слідів від ін’єкцій, почервоніння або блідість шкіри тощо). Температура тіла вимірюється за наявності об’єктивних показників;
  • перевіряє наявність симптомів гострого захворювання або загострення хронічного захворювання, на що можуть вказувати підвищення температури тіла понад 37,2°C, скарги на погане самопочуття, загальну слабкість, головний або зубний біль, гострі болі очей, болі в ділянці вуха, грудної клітки, черевної порожнини тощо.

При огляді в обов’язковому порядку вимірюються артеріальний тиск та частота скорочень серця.

Приміщення, в якому оглядають водіїв, повинно бути оснащене відповідно до Табеля оснащення постійного спеціального приміщення для проведення щозмінного передрейсового та післярейсового медичних оглядів водіїв транспортних засобів.

Дізнайтеся більше про Інформаційні ресурси з охорони праці_Система

Дізнайтеся більше про Інформаційні ресурси з охорони праці_Система

Перейти до відео

Результати медогляду водіїв

Результати проведеного передрейсового та післярейсового медичного огляду заносять до Журналу щозмінного передрейсового та післярейсового медичних оглядів водіїв. Журнал заповнюється медичним працівником, який проводить медогляди водіїв.

За наявності дорожнього листа медичний працівник робить запис у ньому про результат контролю стану здоров’я водія автотранспортного засобу.

Водій непридатний до безпечного керування ТЗ, якщо під час медогляду у нього виявили відхилення в стані здоров’я:

  • підвищення або зниження артеріального тиску, частоти скорочень серця або значні відхилення від індивідуальної норми кожного водія;
  • перебування водія у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

Якщо медпрацівник виявив ознаки тимчасової непрацездатностісі у водія, останнього не допускають до керування транспортним засобом і направляють для дообстеження до закладу охорони здоров’я. Це відбувається на підставі наказу про відсторонення працівника від роботи і направлення його на позачерговий медичний огляд.

Медичний працівник зобов’язаний щомісяця аналізувати проведені щозмінні передрейсові та післярейсові медогляди, причини відсторонення від роботи водіїв та доводити їх до відома перевізника.

Своєю чергою перевізник щомісяця розглядає результати щозмінних передрейсових та післярейсових медичних оглядів і звертає особливу увагу на випадки відсторонення від роботи водіїв, які на момент оглядів перебували у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

Скачайте табель оснащення приміщення для медоглядів водіїв

Відповідальність за невиконання вимог щодо проведення медоглядів

Законодавство передбачає відповідальність посадових осіб, які відповідають за експлуатацію автотранспорту, за невиконання вимог щодо проведення щозмінних медоглядів водіїв.

У таблиці унаочнено відповідальність за допуск до роботи водія автотранспортного засобу, якщо стан його здоров’я не дає змоги виконувати трудові обов’язки.

Порушення

Розмір штрафу

Стаття,
за якою передбачена відповідальність

Випуск в експлуатацію завідомо технічно несправних транспортних засобів, допуск до керування транспортним засобом особи, яка перебуває в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують її увагу та швидкість реакції, вчинене особою, відповідальною за технічний стан або експлуатацію транспортних засобів, якщо це спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, тяжке тілесне ушкодження або його смерть

  • штраф від 1000 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (далі — нмдг);
  • виправні роботи на строк до двох років;
  • обмеження волі на строк до п’яти років;
  • позбавленням волі на строк до п'яти років, з позбавленням права обіймати посади, пов'язані з відповідальністю за технічний стан або експлуатацію транспортних засобів, на строк до трьох років або без такого

стаття 287 Кримінального кодексу України

Випуск на лінію транспортних засобів без проходження щозмінного медичного огляду водієм

  • накладення штрафу на посадових осіб, відповідальних за технічний стан, обладнання, експлуатацію транспортних засобів, громадян — суб’єктів господарської діяльності в розмірі 40 нмдг;
  • повторне вчинення порушення — 50 нмдг

стаття 128 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КпАП)

Допуск до керування транспортними засобами водіїв, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, або у хворобливому стані, або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, або таких, що не пройшли у встановлений строк медичного огляду

  • штраф на посадових осіб, відповідальних за технічний стан, обладнання, експлуатацію транспортних засобів, громадян — суб’єктів господарської діяльності в розмірі 25 нмдг

стаття 129 КпАП 

Перевезення пасажирів чи вантажів водієм, який не пройшов щозмінного передрейсового медичного огляду водіїв транспортних засобів, або перевезення без проведення передрейсового контролю технічного стану транспортних засобів

  • штраф в розмірі 30 нмдг;
  • повторне вчинення порушення — 80 нмдг

стаття 133-1 КпАП

Робота водія — складна та відповідальна, а у воєнний час ще й часто пов'язана зі значними ризиками здоров'ю та життю. Нижче ви знайдете підбірку консультацій, які допоможуть краще організувати роботу працівників у цей непростий час. 

Під час медогляду комісія керується Переліком медичних протипоказань (захворювань і вад), за наявності яких особа не може бути допущена до керування відповідними транспортними засобами, затверджених наказом МОЗ від 07.10.2022 № 1817 (далі — Перелік № 1817). 
Щозмінному передрейсовому та післярейсовому медичним оглядам підлягають водії транспортних засобів підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб — підприємців, що здійснюють перевезення пасажирів та вантажів (далі — перевізник).
загальне обстеження спеціалістами медичної комісії, лабораторне і функціональне обстеження (загальний аналіз крові та сечі, аналіз крові на цукор, ЕКГ, обстеження гостроти й полів зору, обстеження вестибулярного апарату, визначення групи крові та резус-фактора).
На час, коли працівники проходять медичний огляд, роботодавець зберігає за ними місце роботи (посаду) і середній заробіток.


зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді