Запобіжники в електроустановках: вимоги до значень

265

Запитання

Як часто потрібно перевіряти обладнання електроустановок у вибухонебезпечних зонах та яким має бути струм у запобіжниках?

Відповідь

На підприємстві потрібно завести паспорти індивідуальної експлуатації на вибухозахищене електрообладнання. Паспорти затверджує відповідальний за електрогосподарство. У документах зазначають, зокрема, результати профілактичних випробувань і заміри параметрів вибухозахисту, зафіксовані аварії і дефекти та обсяги ремонтів.

Групи з електробезпеки: як присвоїти працівникам

Так, електромагнітні розчіплювачі автоматичних вимикачів і теплові розчіплювачі (реле) магнітних пускачів і автоматичних вимикачів, пристрої захисного вимкнення перевіряють на спрацювання не лише під час введення в експлуатацію, а й періодично, відповідно до Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів.

Плавкі вставки запобіжників перевіряють на відповідність номінальним параметрам захищуваного електрообладнання під час планових ремонтів.
Повний опір петлі фаза-нуль електроприймачів (в електроустановках напругою до 1000 В з глухозаземленою нейтраллю), що належать до даної електроустановки і приєднані до кожної збірки, шафи тощо, перевіряють не рідше, ніж раз на два роки — наприклад, під час капітальних ремонтів або випробувань. При цьому повний опір петлі має бути таким, щоб під час замикання на корпус або на нульовий захисний провідник виникав струм короткого замикання, який був би більшим за:

  • номінальний струм плавкої вставки найближчого запобіжника — щонайменше у 4 рази;
  • струм розчіплювача автоматичного вимикача — щонайменше у 6 разів.

Якщо ж використовують автоматичні вимикачі, що мають лише електромагнітний розчіплювач, струм має бути більшим за уставку струму миттєвого спрацювання, помноженого на коефіцієнт запасу (1,1) та на коефіцієнт, що враховує розкид (з огляду на заводські дані).

Якщо заводських даних немає, для автоматичних вимикачів кратність струму КЗ відносно уставки розраховують:

  • не менш ніж 1,4 — з номінальним струмом до 100 А;
  • не менш ніж 1,25 — з номінальним струмом понад 100 А. 

Якщо засоби захисту електроустановок відмовляють у роботі, потрібно провести позапланові вимірювання.

Джерело: Південне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимоги пожежної безпеки до електроустановок

Порушення правил і норм пожежної безпеки на підприємстві нерідко стає причиною пожеж. Дізнайтеся зі статті, які існують вимоги пожежної безпеки до електроустановок та організуйте експлуатацію електрообладнання належним чином.
14584

Захисні засоби з електробезпеки

Захисні засоби з електробезпеки — це засоби для захисту людини від ураження електричним струмом. Які існують основні захисні засоби в електроустановках, як вибирають засоби захисту від ураження електричним струмом, які обов'язки щодо захисту працівників від електротравм покладає на роботодавця законодавство — читайте далі.
31411

Інструкція з електробезпеки для осіб, які мають ІІ кваліфікаційну групу з електробезпеки

Інструкція — це нормативний документ, який встановлює вимоги безпеки для осіб, які мають ІІ кваліфікаційну групу з електробезпеки. За потреби адаптуйте інструкцію до умов вашого підприємства.
6206

Призначення відповідального за електрогосподарство

Особа, відповідальна за електрогосподарство, повинна мати відповідну групу з електробезпеки та вищу освіту за напрямом (спеціальністю) енергетичного профілю, а також відповідний стаж роботи за цим напрямом. Детальніше — у статті.
41811