Роботи у відкритій місцевості: стережіться кліщів!

Основні правила профілактики та першої допомоги у разі укусу

Роботи у відкритій місцевості: стережіться кліщів!З початком потепління Міністерство охорони здоров'я вже повідомило про зростання кількості скарг на укуси кліщів. Минулоріч, наприклад, до медиків звернталися з цією проблемою приблизно 13,5 тисяч разів. Тож, організовуючи роботи на відкритому повітрі, слід подбати про захист працівників від цих паразитів.

Обережно, кліщі: як захиститися та діяти в разі укусу

Кліщі є переносниками небезпечних хвороб. Насамперед це бореліоз (або ж хвороба Лайма), лікування якого ефективне саме на ранній стадії. Що ж до кліщового енцефаліту, то він трапляється в Україні рідко. Важливо: чим довший час перебування кліща на тілі, тим вищий ризик захворіти!

При цьому помітити момент укусу кліща практично неможливо, адже паразити в цей момент виділяють анестетик. Тому насамперед подбайте про профілактику укусів. Зокрема, йдеться про:

  • Одяг працівників:
    світлий, з довгими рукавами та штанинами, штани слід заправити у шкарпетки;
  • Репеленти (використовувати згідно з інструкцією).
    До складу має входити щонайменше одна така речовина:
    • DEET (ДЕТА),
    • пікарідін (KBR 3023),
    • IR3535,
    • OLE (ефірна олія лимонного евкаліпта),
    • PMD (параментан-діол),
    • 2-undecanone,
    • перметрін.
  • Періодичний огляд (що дві години).
    Після завершення робіт у приміщенні важливо провести ще один, більш ретельний огляд (за напрямом знизу вгору): лінія шкарпеток→підколінна впадина→нижня лінія спідньої білизни (пах)→верхня лінія→живіт→нижня лінія бюстгальтера→верхня лінія бюстгальтера→комір сорочки→лінія волосяного покриву на голові→ вуха→волосся та шкіра голови.

Після робіт на відкритому повітрі у зоні густої рослинності також бажано прийняти душ.

Якщо ж кліщ встиг присмоктатися, його слід якнайскоріше витягти. Для цього краще за все звернутися до травмпункту. За відсутності ж лікаря поблизу можна використати спеціальний аптечний пінцет.

Роботи у відкритій місцевості: стережіться кліщів! ЗАБОРОНЕНО!

НЕ заливайте кліща спиртом, олією та іншими речовинами

Коли витягнете кліща, обробіть місце укусу антисептиком та вимийте з милом руки. Кілька тижнів слід бути уважними до стану свого здоров'я: у разі підвищення температури або почервоніння на шкірі слід терміново звернутися до лікаря. Так само необхідно вчинити одразу ж, якщо кліщ пробув на тілі понад 36 годин. 

Зауважте: пік активності кліщів припадає на травень-червень та на вересень-жовтень. 

Джерело: Міністерство охорони здоров'я

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Охорона праці і температурний режим у медичному закладі

Охорона праці в медичних закладах починається з вимог до мікроклімату. Зі статті ви дізнаєтеся, які саме вимоги до охорони праці та температурного режиму в медичному закладі передбачені законодавством.
13690

Охорона праці при роботі з комп'ютером

Охорона праці при роботі з ПК: вимоги до облаштування приміщення при роботі з комп'ютером, санітарні норми освітлення, параметри мікроклімату, допустимий рівень вібрації та звукового шуму. Соціальні та профілактичні засоби захисту працівників, медичні огляди, перерви на відпочинок.
69603

Аптечка на підприємстві

Аптечка першої допомоги має бути на кожному підприємстві, адже часто від оперативності надання домедичної допомоги залежить життя людини. Яким має бути склад аптечки невідкладної медичної допомоги, де саме повинна розміщуватися аптечка першої допомоги у виробничому підрозділі, хто відповідає за неї — про все це розповімо далі.
91297

Зразок наказу про простій через спеку

Дотримати вимог законодавства з безпеки праці під час спеки допоможе наказ про простій через спеку. Скачайте зразок такого наказу, розроблений експертом.
1096

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді