Дозвіл інженера з ОП на поновлення робіт

UA RU
Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Інженер з охорони праці може видавати обов’язкові для виконання приписи та забороняти експлуатацію обладнання. Після усунення відповідних порушень зупинені роботи можуть бути поновлені з письмового дозволу інженера з охорони праці. Яким чином оформлюється дозвіл інженера з ОП на поновлення робіт — далі у статті.

Нормативне регулювання

Інженер з охорони праці видає припис за формою 1-ОП, наведеною в додатку до Типового положення про службу охорони праці, затвердженого наказом Держпраці від 15.11.2004 № 255; НПАОП 0.00-4.35-04 (далі — Типове положення).

Припис складається у двох примірниках, один із яких видається керівнику структурного підрозділу, робіт, об’єкта, цеху, служби, інший залишається в службі охорони праці. Термін зберігання приписів становить 5 років.

Форма припису інженера з охорони праці передбачає, що зупинені роботи можуть бути поновлені з письмового дозволу спеціаліста з охорони праці після усунення вказаних порушень.

Що робити, якщо керівник не реагує на ваші приписи

Дозвіл інженера з охорони праці на поновлення робіт

Типовим положенням не передбачено форми письмового дозволу на поновлення зупинених робіт або обладнання, наприклад, на зразок Рішення про поновлення роботи (виробництва) за формою додатка 7 до Положення про організацію та здійснення державного гірничого нагляду, державного нагляду (контролю) у сфері промислової безпеки та охорони праці в системі Держгірпромнагляду України, затвердженого наказом МНС України від 11.08.2011 № 826. Однак згідно з вимогами законодавства можна визначити, як надати дозвіл на поновлення зупинених робіт.

Важливим є те, що рішення поновити зупинені роботи повинна приймати посадова особа, яка видала припис, або уповноважена нею особа у разі усунення порушень, що призвели до заборони. Оскільки припис Форма 1-ОП містить графу «Відмітка про виконання», де зазначається дата фактичного виконання заходів і проставляються підписи осіб, яка видала припис та яка його отримала, то наявність підпису спеціаліста служби охорони праці про повне усунення виявлених порушень може бути підставою для поновлення роботи зупиненого обладнання.

Варто зазначити, що дозвіл на поновлення роботи зупиненого обладнання також може видавати керівник підприємства, якому безпосередньо підпорядковується керівник служби охорони праці, але в такому разі відповідальність за наслідки поновлення роботи обладнання покладається на керівника підприємства.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді