Наказ про результати атестації робочих місць

UA RU
Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
За результатами атестації робочих місць за умовами праці видається наказ про її результати. Скачайте готовий зразок наказу про результати атестації робочих місць та за потреби адаптуйте його до особливостей вашого підприємства.

Як провести завершальний етап атестації

Порядок проведення атестації врегульовано постановою КМУ від 01.08.1992 № 442 (далі — Порядок № 442). Вона проводиться на підприємствах і в організаціях незалежно від форм господарювання, де технологічний процес, використовуване обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров’я працівників, а також на їхніх нащадків як тепер, так і в майбутньому.

Атестація робочих місць допомагає визначити термінові заходи щодо поліпшення умов і безпеки праці, які не вимагають для їхньої розробки і впровадження участі сторонніх організацій та фахівців. Крім того, від її результатів залежить призначенні пенсій за віком на пільгових умовах та інших пільг і компенсацій.

За результатами атестації видається наказ про результати чергової атестації робочих місць, а витяги з наказу додаються до трудових книжок працівників.

У 2023 році Порядок № 442 зазнав змін (постанова КМУ від 30 червня 2023 року № 660). Відповідно до нової редакції, якщо строк проведення атестації робочих місць за умовами праці настав у період воєнного стану, роботодавець може ухвалити рішення провести її протягом шести місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні. Таке рішення він погоджує з профспілкою.

Результати атестації, яку підприємство провело до введення воєнного стану в Україні, продовжують діяти та використовуються у період воєнного стану та протягом шести місяців з дня його припинення чи скасування.

Адамович Вікторія головний редактор системи «Експертус Охорона праці», Київ
У консультації знайдете відповіді на актуальні запитання працівників і роботодавців про те, як безпечно працювати під час воєнного стану, які зміни в законодавстві врахувати, які

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді