Лікарняний після медогляду за повісткою

Пояснюємо, як відбувається визначення тимчасової непрацездатності в цьому разі

image92

Як встановлюють професійне захворювання, непрацездатність, інвалідність

Пенсійний Фонд  України у Листі від 27.02.2023 № 2800-030401-8/10042 роз’яснив, чи є лікарняний на час проходження медогляду працівника за повісткою військкомату підставою для надання допомоги з тимчасової непрацездатності.

Перелік страхових випадків, у зв’язку з настанням яких надають допомогу з тимчасової непрацездатності застрахованій особі у формі страхових виплат, що повністю або частково компенсують втрату зарплати (доходу), визначає частина перша статті 15 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV (далі — Закон № 1105).

Підставою для призначення допомоги з тимчасової непрацездатності є сформований на основі медичного висновку про тимчасову непрацездатність листок непрацездатності (ч. 1 ст. 23 Закону № 1105).

question_mark.png Як проводити медогляди працівників у 2023 році?

Особам, які проходять медобстеження за направленням військових комісаріатів, видають документ, що засвідчує тимчасову непрацездатність особи для пред’явлення за місцем вимоги у вигляді довідки довільної форми, засвідченої підписом лікаря та печаткою госпсуб’єкта (пп. 4 п. 2 розд. IV Порядку організації експертизи тимчасової втрати працездатності, затвердженого наказом МОЗ від 09.04.2008 № 189).

При цьому виплата лікарняних за період проходження обстеження за направленням територіального центру комплектування та соціальної підтримки не передбачена нормами Закону № 1105.

Любі читачі, команда Цифрового видавництва Експертус продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку

У разі, якщо вам потрібні консультація експерта або відповідь на питання, передплатіть за спеціальною ціною електронний журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці» чи навчання на базових курсах Вищої школи Охорони праці

Медогляди водіїв транспортних засобів

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Медичні огляди водіїв транспортних засобів

Медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів проводять, щоб визначити придатність особи до безпечного керування ними. Зі статті ви дізнаєтеся, які види медоглядів водіїв транспортних засобів існують, як їх проводять та яка відповідальність передбачена за недотримання вимог щодо проведення медичних оглядів.
43313

Кабінет передрейсових оглядів водіїв

Передрейсовий медичний огляд водіїв проводиться у кабінеті передрейсових оглядів водіїв. Які вимоги до оснащення цього приміщення — дізнайтеся зі статті.
4448

Медогляди працівників у 2024 році

Якщо працівники не пройшли обов’язковий медогляд і були допущені до роботи, на роботодавця можуть бути накладені штрафні санкції. Зі статті ви дізнаєтеся більше про обов'язкові медичні огляди працівників певних категорій, зокрема: як правильно організувати медичні огляди працівників у 2024 році, чи повинні працівники проходити медогляди під час війни та зможете скачати зразки необхідних документів.
137345

Складаємо список працівників для періодичного медогляду

Роботодавець на підставі Акта визначення категорій працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичному огляду, повинен скласти поіменні списки працівників, які підлягають періодичним медоглядам. Скачайте приклад оформлення такого списку, щоб за зразком розробити власний документ.
18503

Зразок наказу про проведення медичних оглядів

Керівник підприємства перед проведенням медичних оглядів працівників повинен видати відповідний наказ. Пропонуємо вам скачати зразок наказу про проходження медичного огляду, розроблений експертом.
37235

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді