Кабінет передрейсових оглядів водіїв

UA RU
Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Передрейсовий медичний огляд водіїв проводиться у кабінеті передрейсових оглядів водіїв. Які вимоги до оснащення цього приміщення — дізнайтеся зі статті.

Роботодавець зобов’язаний проводити щозмінні передрейсові медичні огляди та післярейсові огляди водіїв транспортних засобів. Медогляди водіїв транспортних засобів проводять відповідно до Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів, затвердженого наказом МОЗ, МВС від 31.01.2013 № 65/80 (далі — Положення).

За яким порядком та за чий кошт проводити медогляди водіїв

Нормативна база

Щозмінний передрейсовий медичний огляд проходять водії ТЗ безпосередньо перед виїздом у рейс. У разі виявлення ознак хвороби протягом зміни водії зобов’язані пройти післярейсовий медогляд (п. 4.1 Положення № 65/80).

Щоб проводити передрейсові та післярейсові огляди водіїв, підприємство має:

  • укласти договір з амбулаторно-поліклінічним закладом, що має ліцензію, згідно з яким відповідні послуги надаватимуть відокремлені структурні підрозділи амбулаторно-поліклінічного закладу;
    або
  • дозволити відкрити медичний кабінет лікарю-ФОП, який провадить медичну практику на підставі ліцензії;
    або
  • отримати ліцензію та відкрити на підставі свого розпорядчого документа медичний кабінет без утворення закладу охорони здоров’я, що діятиме відповідно до положення про такий кабінет.

Підстава — пункт 18 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики, затверджених постановою КМУ від 02.03.2016 № 285.

Важливо! Щозмінні передрейсові та післярейсові медичні огляди водіїв транспортних засобів проводяться лише в індивідуальному порядку. Перебування у кабінеті передрейсових медичних оглядів водіїв під час огляду сторонніх осіб забороняється.

Кабінет передрейсових оглядів водїів

Проведення щозмінних передрейсових та післярейсових медичних оглядів водіїв здійснюється у відведеному спеціальному приміщенні. У ньому медичний працівник опитує водія щодо його самопочуття, перевіряє наявність симптомів гострого захворювання або загострення хронічного захворювання та в обов’язковому порядку вимірює артеріальний тиск і частоту скорочень серця водія.

У разі виявлення ознак тимчасової непрацездатності водій не допускається до керування транспортним засобом відповідної категорії.

Оснащення кабінету передрейсових оглядів водіїв

Кабінет передрейсових оглядів водіїв має бути оснащений відповідно до Табеля оснащення постійного спеціального приміщення для проведення щозмінного передрейсового та післярейсового медичних оглядів водіїв транспортних засобів (далі — Табель оснащення). Згідно з цим документом у приміщенні для огляду водіїв серед іншого повинні бути:

  • кушетка медична;
  • прилад для визначення артеріального тиску;
  • термометр;
  • стетофонендоскоп;
  • алкометр для визначення парів етилового спирту в повітрі, що видихається;
  • експрес-тести на алкоголь і наркотики;
  • стіл для медичного устаткування;
  • шпатель медичний;
  • набір медикаментів для надання невідкладної медичної допомоги.

У Табелі оснащення наведено перелік речей і пристроїв для обладнання кабінету передрейсового медичного огляду водіїв та їх кількість, однак не вказана періодичність їх заміни.

Результати передрейсового та післярейсового медогляду заносять у Журнал щозмінного передрейсового (післярейсового) медичного огляду водіїв. Журнал заповнюється медичним працівником, який проводить щозмінний передрейсовий та післярейсовий медичні огляди водіїв, та зберігається у кабінеті передрейсових оглядів водіїв.

Дізнайтеся більше про Інформаційні ресурси з охорони праці_Система

Дізнайтеся більше про Інформаційні ресурси з охорони праці_Система

Перейти до відео

Перевізник має щомісяця контролювати результати щозмінних передрейсових і післярейсових медоглядів.

кабінет передрейсових оглядів водїів


зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді