Виплати потерпілим від нещасного випадку: розмір одноразової допомоги

На величину виплати впливає ступінь втрати непрацездатності та обставини пошкодження

Виплати потерпілим від нещасного випадку: розмір одноразової допомогиРозмір одноразової допомоги потерпілому внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання залежить від ступеня втрати працездатності, яку встановлює медико-соціальна експертна комісія (МСЕК).

Страхові виплати від нещасного випадку на виробництві здійснюватимуть по-новому

Для того щоб обчислити розмір допомоги, виходять із розрахунку семи мінімальних заробітних плат, встановлених законом на день настання права потерпілого на страхову виплату.

Сума мінімальної заробітної плати із 1 квітня 2024 року становить 8 000 грн. Отже, якщо страховий випадок настав після 1 квітня та втрата працездатності становить 100%, то розмір виплати складатиме 56 000 грн (8000 х 7).

Якщо розслідування нещасного випадку встановило, що ушкодження здоров’я настало не лише з вини роботодавця, а й унаслідок того, що потерпілий порушив норми охорони праці, розмір одноразової страхової виплати зменшується, але не більш як на 50%.

У разі коли МСЕК вперше встановила потерпілому сукупний відсоток втрати професійної працездатності за декількома страховими випадками та по одному з них ушкодження здоров’я настало, зокрема, внаслідок порушення потерпілим законодавства про охорону праці, тоді розмір одноразової допомоги розраховується за кожним страховим випадком і зменшується відповідно до страхового випадку, за яким установлено вину потерпілого.

Якщо під час подальших обстежень МСЕК встановить потерпілому вищий ступінь втрати стійкої професійної працездатності з урахуванням іншої професійної хвороби або іншого каліцтва, пов’язаного з виконанням трудових обов’язків, одноразова страхова виплата визначається відповідно до відсотка, на який збільшено ступінь втрати працездатності порівняно з попереднім обстеженням МСЕК, виходячи з розрахунку семи мінімальних заробітних плат.

Виплату одноразової допомоги потерпілому від нещасного випадку на виробництві регламентують:

  • статтяі 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV;
  • Порядок призначення, перерахування та здійснення страхових виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, затверджений постановою правління ПФУ від 26.01.2024 № 4-1.

Джерело: ПФУ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Які переліки має скласти атестаційна комісія

За роботу в несприятливих умовах працівникам надають пільги і компенсації. Їх призначають на підставі переліків, що складають на підприємстві за результатами атестації робочих місць за умовами праці. Які саме переліки за результатами атестації скласти, як правильно їх оформити. Розповідаємо далі.
9186

Атестація робочих місць за умовами праці: важливі нюанси, які потрібно знати роботодавцеві

Зі статті ви дізнаєтеся, який алгоритм проведення атестації робочих місць за умовами праці, як до неї підготуватися, яку відповідальність нестиме роботодавець, якщо він не провів атестацію, та чи потрібно проводити атестацію під час війни.
46993

Протокол засідання атестаційної комісії

Кожне засідання атестаційної комісії оформлюють відповідними протоколами. Щоб зекономити свій час, скачайте наведені у статті зразки протоколів та скористайтеся ними, коли проводитимете на підприємстві атестацію робочих місць.
14675

Наказ про результати атестації робочих місць

За результатами атестації робочих місць за умовами праці видається наказ про її результати. Скачайте готовий зразок наказу про результати атестації робочих місць та за потреби адаптуйте його до особливостей вашого підприємства.
22093

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді