Декларація про відповідність: оформлення та переклад

Ознайомтесь з основними вимогами до документа

Декларація про відповідність: оформлення та переклад

Декларація про відповідність складається виробником або його уповноваженим представником до введення машини в обіг або в експлуатацію (згідно з Технічним регламентом безпеки машин, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 січня 2013 р. № 62).

Що робити, якщо відсутня декларація про відповідність машини українською мовою

Документ має містити інформацію щодо:

  • повного найменування та місцезнаходження виробника (представника);
  • повного найменування та місцезнаходження резидента України, уповноваженого виробником на збирання технічного файлу;
  • опису та ідентифікаційних даних машини (узагальнене найменування, функції, модель, тип, серійний номер, комерційна назва);
  • відповідності положенням Технічного регламенту безпеки машин, (за потреби — відомості про відповідність іншим техрегламентам та вимогам);
  • найменування, місцезнаходження та ідентифікаційного номеру призначеного органу з оцінки відповідності, який провів перевірку, і номеру сертифіката перевірки типу машини;
  • місця та дати декларування;
  • ПІБ особи, уповноваженої на оформлення декларації про відповідність від імені виробника (з підписом та зазначенням посади).

За потреби також вказують дані стосовно найменування, місцезнаходження та ідентифікаційного номеру органу, яким схвалено систему управління якістю, наводять посилання на застосовувані національні стандарти та інші нормативні документи.

Декларацію розробляють українською мовою. Якщо оригіналу українською немає, переклад надають або виробник чи його уповноважений представник, або ж особа, яка ввозить машину на територію України (на переклад наносять відповідний напис — «переклад декларації про відповідність з оригіналу»).

Водночас переклад може бути оформлений навіть вручну —  друкованими літерами.

Зауважте: декларація про відповідність стосується машин саме у тому стані, в якому вони введені в обіг, і не включає впроваджених пізніше користувачем змін. 

Оригінал документа виробник зберігає не менш ніж 10 років з дати виготовлення останньої машини.

Джерело: Південно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Що потрібно знати про цивільно-правовий договір на виробництві

Чим відрізняється цивільно-правовий договір від трудового? Коли ЦПД визнають трудовим? Який штраф чекає на роботодавця за неоформлених працівників? Як розслідувати нещасний випадок із підрядником? Відповіді на ці та інші питання — далі у статті.
5056

Інструкція з охорони праці для працівника офісу

Щоб вберегти офісних працівників від можливих виробничих травм або професійних захворювань, розробіть та затвердьте інструкцію з охорони праці для працівника офісу. У статті ви знайдете зразок такої інструкції. За потреби адаптуйте її до умов вашого підприємства.
27444

Наказ про призначення особи, відповідальної за аптечку на підприємстві

Роботодавець своїм наказом має призначити особу, відповідальну за придбання аптечки та формування її лікарськими засобами. Щоб правильно оформити документ, скористайтеся зразком від експерта.
10952

Дозвіл інженера з ОП на поновлення робіт

Інженер з охорони праці може видавати обов’язкові для виконання приписи та забороняти експлуатацію обладнання. Після усунення відповідних порушень зупинені роботи можуть бути поновлені з письмового дозволу інженера з охорони праці. Яким чином оформлюється дозвіл інженера з ОП на поновлення робіт — далі у статті.
19534

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді